Tekst: Gitte kokholm – gittekokholm.dk

Livsstilseksperten og københavneren Flemming Møldrup besøger Skivemødet sammen med skivefødte Lene Beier til en samtale om de trends, der er afgørende for, hvor det er populært at bo. Hvorfor vælger mange at bo i de større byer, når livet på landet er så herligt? Mads Steffensen stiller skarpt på debatten.

Ude på landet er den friske luft gratis, og naturen ligger til fri afbenyttelse lige udenfor døren. Her er en bolig med vandudsigt indenfor økonomisk rækkevidde for mange – noget, der kun er forundt en udvalgt skare omkring de større byer. Så hvorfor vælger stadig flere danskere at bosætte sig i byerne med udsigt til en husmur, hvor kvadratmeterprisen – set fra den jyske natur – er svimlende? Og er det en myte, at danskerne flygter fra landområderne?

Det er et par af de spørgsmål, som en københavner og en tidligere skibonit vil debattere på Skivemødet lørdag eftermiddag.

Hvad afgør danskernes valg af bopæl?
Skivefødte Lene Beier er en af de mange danskere, der har rykket teltpælene op og er flyttet væk fra sin fødeegn. Nu har hun taget turen tilbage til Skive og gæster Skivemødet for at tale med Flemming Møldrup om, hvorfor nogle danskere ikke kan se herligheden ved livet på landet, og hvilke mekanismer og trends der spiller ind på danskernes valg af bopæl.

Flemming Møldrup er livsstilsekspert og har blandt andet medvirket i Kender du typen på DR. I samtalen med Lene Beier deler han ud af sin enorme viden om danskerne, vores valg, livsstil og præferencer.

’Det er så skønt at være på landet’, sang Røde Mor i 1976
Siden Røde Mor sang om at tage på rekreation på landet fra storbyens støj of forurening, er danskerne valfartet til byerne, og i 2010 blev Skive Kommune – sammen med 15 andre kommuner – karakteriseret som en udkantskommune af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. De 8 pct. af befolkningen, der boede i de udvalgte kommuner, kvitterede for prædikatet med at ’bo i vandkantsdanmark’, og siden er debatten om land og by gået lystigt – det er Skivemødet et strålende eksempel på.

Færre bor på landet – eller er det en myte?
En undersøgelse fra november 2023 fra Instituttet BUILD på Aalborg universitet udfordrer myten om, at danskerne foretrækker at bo i de større byer. Undersøgelsen dokumenterer, at siden 2012 er flere flyttet til yder- og landkommuner end derfra – et såkaldt flytteoverskud. Især i årene 2020-21 var der – på grund af nedlukningerne – et markant flytteoverskud i mellemkommunerne og i nogen grad også i landkommunerne, og siden 2019 har København haft større fraflytning end tilflytning.

Hvad er op og ned? Hvorfor er det så afgørende at diskutere forskellene i et land der måler 452 kilometer fra øst til vest? Og hvad er panelets bud på danskernes foretrukne bopæl i fremtiden?

Kom og bliv klogere på os selv – danskerne – og hør om alle herlighederne i vandkanten på Skivemødet lørdag den 25. maj 2024 kl. 13.45-14.30.