– Rasmus Tantholdt fortæller om sine oplevelser til Skivemødet 2023
Tekst: Ida Ulrich Bregnhøj
Rasmus Tantholdt dækker nogle af tidens mest ekstreme begivenheder som udenrigskorrespondent for TV2. Han besøger verdens yderste konfliktområder og løber en personlig risiko for at tage os med til områder, ramt af krise. Når Skivemødet d. 12-13. maj samler politikere, kendte profiler og borgere på Strandtangen i Skive, kan vi høre ham fortælle om den svære journalistopgave, om at være kilde til meningsdannende information, og om at holde fast i sig selv, når oplevelserne bliver ekstreme.
Danskernes vindue til verdens yderste konflikter
Hver dag har vi danskere adgang til en strøm af information. Fra sofaen, fitnesscenteret og jobbet kan vi besøge verdens brændpunkter med et klik, og vende den seneste udvikling med familien og kollegerne. Rasmus Tantholdt står i den anden ende af informationsstrømmen. Som korrespondent for TV2 har han siden 2003 været danskernes vindue til nogle af verdens yderste konflikter. Det er hans reportager, der lader os følge med og blive en del af samtalen. ”Det er en del af et demokratisk samfund, at borgerne kan få mulighed for at vurdere, hvad de skal mene om en konflikt. I kraft af mit job er jeg med til at danne grundlaget for den vurdering. Det er min opgave som journalist og grunden til, jeg rejser” fortæller han.
Verden i balance: Konflikt hører med til forandring
Uanset om man taler om krig eller global opvarmning, kan de fleste blive enige om, at vores verden i øjeblikket er præget af voldsomme konflikter. Men Rasmus Tantholdt mener ikke, at konflikt er et udtryk for ubalance. ”Bare fordi, der er konflikt, betyder det ikke, at der er ubalance. Faktisk kan konflikter være et skridt mod mere balance. De fører jo som regel til en løsning, og hører på den måde med til en nødvendig forandring”, siger han.
Som kilde til vores forståelse af verdens store begivenheder, står journalister som Rasmus Tantholdt umiddelbart med et stort ansvar. Men han fastholder, at hans vigtigste opgave er at give plads til forskellige stemmer. ”Som journalist er det ikke min opgave at påvirke, hvad folk skal mene. Jeg skal heller ikke vurdere konsekvenserne af, hvad jeg rapporterer om. Det ville være utroværdigt. Jeg vælger selvfølgelig, hvad jeg sætter fokus på. Men jeg skal give et nuanceret billede af, hvad der sker”, forklarer han.
På arbejde i umenneskelige situationer: du er nødt til at løse opgaven
Rasmus Tantholdts oplevelser som udenrigskorrespondent er for længst blevet til flere udgivelser, og et fælles emne er rollen som menneske i umenneskelige situationer. ”De fleste kan forestille sig at komme forbi et uheld. Du kan begynde at filme det, eller du kan hjælpe. Det valg er jo ikke svært. Men min opgave er sådan set omvendt, og det kan hurtigt blive et moralsk dilemma”, siger han.
Men hvordan holder man fast i sig selv, når man er vidne til ekstreme hændelser? Rasmus forklarer, at man først og fremmest taler sammen. Men det er også vigtigt, at man er i stand til at holde fokus. ”Man har jo en central opgave i sådan en situation. Det er ligesom med udsendte soldater eller falckreddere, som er der for at hjælpe. Det nytter ikke noget at bryde sammen. Man er nødt til at løse opgaven, og bagefter taler vi tingene igennem”, slutter han.
Mød Rasmus Tantholdt til Skivemødet 2023, lørdag d. 13. maj kl. 9:30-10:15 på Strandtangen. Her vil han fortælle om sit liv bag kameraet på godt og ondt. Om de etiske og moralske dilemmaer, og om risikoen ved at arbejde i lande ramt af krig eller naturkatastrofer.