Tekst: Ida Ulrich Bregnhøj

Hvert år samler Skivemødet virksomheder, uddannelser, kendte danskere og borgere fra nær og fjern til en snak om velfærd, klima, politik, mad og kultur. Når åbningsdagen møder sin afslutning, samles gæster og deltagere for at sætte punktum for dagen med fællessang. Skive Synger er blevet et fast indslag på Skivemødet, og Anja Brejner fra Skive Musikskole kalder det for en af de bedste måder at hylde fællesskabet på. Sammen med TV-vært Anders Toft Bro tager hun Skivemødets gæster med på en hyldest af fællesskabet i musikkens universelle sprog.

Folk kan lide at samles om musik

Skivemødet samler os om mere end debat, og besøger man eventteltet fredag aften, venter én af fællesskabets fineste oplevelser. Hér står klaveret klar på scenen, og sanghæfterne venter på nysgerrige deltagere. Skive Synger er klar til at føre an for den årlige fællessang, som ifølge Anja Brejner fra Skive Musikskole, plejer at være lidt af et trækplaster. ”Vi sidder altid tilbage med en følelse af, at folk kan lide at samles om musik. Nogen kommer, fordi de elsker at synge. Andre kommer af nysgerrighed, og ender med at have haft en fantastisk oplevelse. Det er virkelig én af glæderne ved fællessang, at den binder folk sammen”, forklarer hun.

Nemt at komme ind i musikkens fællesskab

Musik og sang er en af de nemmeste måder at træde ind i et fællesskab på. Det mener Anja Brejner, som til daglig er leder af Skive Musikskole. ”Du skal bare synge, så er du med. Man bliver i godt humør og føler sig med det samme som en del af holdet”. Ser man på sangen i et større perspektiv, forklarer Anja, at musik ikke kan kende forskel på alder, køn eller politiske overbevisninger. ”I mit barndomshjem mødtes vi på tværs af generationer for at spille musik sammen. Sådan er det også med fællessang. Musik er ikke aldersbetinget. Det er lige meget, om du bor i øst eller vest, i lejlighed eller villa, eller stemmer på det ene eller det andet. Alle kan stemple ind, og det er ret smukt, synes jeg”.

Sig det med sang – også hvis det er ”ups”

Skive Synger byder i år velkommen til TV-vært Anders Toft Bro, som har takket ja til at gå på scenen som gæstemusikant. Ligesom Anja Brejner er han vokset op med musik, og når han ikke er på skærmen som vært på TV-Midtvest, turnerer han med bandet Fætters eller sammen med sin far, Bent Bro – kendt fra bandet Tørfisk. For nylig er Anders Bro rullet over skærmen med et nyt koncept på TV-Midtvest, hvor kommunikationsprøvede danskere kan få oversat svære samtaler til en lejlighedssang. ”Musik er genialt, hvis man har nogle svære ting, man skal have sagt. Måske skal du sige tak – måske skal du have sagt ups eller undskyld. Mange ting er bare nemmere at sige med sang”, siger han.

Musik er vores fælles sprog

Ligesom Anja Brejner mener Anders Bro, at musik er som et sprog, man ikke behøver at kende hinanden for at tale. ”Som musiker kan man sætte sig ned i en flok med sit instrument og slå tonen an. Så ved de andre godt, hvordan de kan springe ind i den samtale, som tonerne har startet. På samme måde gælder det med fællessang. Når musikken starter, er der en fælles forståelse af, hvad der skal ske. Man retter sig op, finder teksten med øjnene og følger takten i rytmisk forening. Det er ret specielt, at musikken på den måde udvisker vores forskelligheder og giver os det samme udgangspunkt for at være til stede. Det er noget af det mest fascinerende ved musik”, slutter han.

Kom til Skive Synger fredag d. 12. maj kl. 18.30- 19.15 på Strandtangen i Skive. Alle er velkomne og kan glæde sig til en stor oplevelse af fællesskab i musikkens tegn.