– Mød Anders og Vibeke fra Fotovognen til Skivemødet 2023

Tekst: Ida Ulrich Bregnhøj

Anders Bro og Vibeke Nipper er værter på programmet ”Fotovognen” på TV Midtvest, som på 5. sæson besøger landsdelens mindste byer og får en snak med indbyggerne. Kursen er sat mod en sludder for en sladder, intet er planlagt og alt kan gå galt. Men oftest tager duoen seerne med på et tilbagelænet, nærværende besøg hos den almindelige dansker, krydret med skæv humor og en boblende kemi mellem værterne. Med Søren Vester som ordstyrer, gæster Anders og Vibeke Skivemødet d. 12. maj 2023, for at dele nogle af de mange sjove historier og episoder fra programmet.

Fotovognen ramte sendefladen for første gang i 2017 og kom fra en idé om, at landsdelen skulle repræsenteres bredere. Anders Bro, journalist og den ene del af makkerparret bag programmet, fortæller at det først var meningen, de skulle køre rundt og banke på hos folk i områdets mindste byer. ”Men ved en indskydelse, kørte vi en dag op på siden af en mand, som gik på fortovet, og fik en snak i gang, mens kameraet rullede. Det fungerede så godt, at det nu er den faste form på programmet. Kameraet er bare tændt mens vi kører, og så ser vi, hvad der sker” forklarer han.

Smittende grin, som kommer helt ud i stuerne

Har man fulgt med i programmerne vil man hurtigt opdage, at scenerne fra køreturene ikke spiller en uvæsentlig rolle i programmets popularitet. Det umage makkerpar er blevet kendt for deres skæve humor og boblende energi, som kommer helt ud af skærmen og ned i maven. ”Det er da en vigtig del af programmet, og må gerne smitte af ude i stuerne”, siger Anders. Vi laver reportage på en måde, som får os meget tæt på både seerne og den almindelige dansker. Det er en spændende og nærværende måde at lave fjernsyn på”, siger han.

De gode historier handler ikke om steder, men om mennesker

Fotovognens programmer bygger for en stor del på det uforudsigelige, og Vibeke og Anders må ikke forberede sig på dagen, der kommer. ”Det er én af Fotovognens styrker, for alt kan ske”, fortæller Anders. Én ting er dog altid aftalt; programmet må ikke handle om stedet. ”Vi kigger efter historier om mennesker og ikke stedet i sig selv. Når folk fortæller deres egne historier, så opdager man, at det er de samme problematikker, der rører sig blandt mennesker, uanset hvor man er ”, forklarer Vibeke.

Smalltalk er blevet en mangelvare

Alle samtaler mellem Fotovognens værter og forbipasserende danskere starter med smalltalk. Men Anders Bro forklarer, at de store samtaler ikke kommer af sig selv – de skal starte med de små. Han mener, at den umiddelbare samtale er blevet en mangelvare. ”Vi smalltalker ikke, som man gjorde før i tiden. Vi stiller os ikke hen til busstoppestedet, og falder i snak med de andre, som venter. Men uden den overfladiske udveksling, går vi glip af en masse større samtaler, vi kunne have haft med hinanden”, siger han.

Vibeke Nipper fortæller samtykkende, at folk somme tider ender med at fortælle gribende historier, som startede med en snak om vejret. ”Når først snakken er i gang, deler folk dybe og betydningsfulde ting om deres liv. De fortæller om tro, seksuel identitet og tab – og vi får del i store følelser, på hele skalaen. Pludselig har vi noget at spejle os i som mennesker og en grad af nærvær, som er gået lidt tabt. Det synes jeg, er en vigtig journalistisk opgave”, slutter hun.

Mød Vibeke Nipper og Anders Bro fra Fotovognen, når de gæster Skivemødet fredag d. 12. maj kl. 17:30-18:15. Med Søren Vester som ordstyrer, vil de fortælle om sjove historier og episoder fra programmet.