-Hvad skal danskerne forberede sig pĂĽ i det kommende ĂĽr

Tekst: Ida Ulrich Bregnhøj, Indehaver af Kernekommunikator

Hvad skal danskerne forberede sig pü i det kommende ür inden for dansk politik? Hvordan er formen i rød og blü blok, og hvornür trykker Mette Frederiksen pü valgknappen? Det bliver nogle af de omrüder, politisk kommentator Søs Marie Serup og tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup giver et interessant indblik i, nür de gÌster Skivemødet fredag d. 20. maj kl. 14:30. Vi kommer med i maskinrummet pü Christiansborg, og für en vurdering af store politiske spørgsmül fra nogle af Danmarks skarpeste politiske analytikere.

Mens danskerne diskuterer de forestüende konklusioner i Minksagen, og kun kan gisne om, hvornür der udskrives valg til Folketinget, sü har andre fingrene stukket langt dybere i jorden under Christiansborgs mure. Politisk kommentator Søs Marie Serup og tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup gÌster Skivemødet d. 20. maj for at kigge i den politiske krystalkugle, og give deres bud pü en rÌkke store spørgsmül omkring dansk politik. Moderator for samtalen, redaktør og programvÌrt Klaus Knudsen Pedersen, fortÌller at han ser frem til samtalen med de to erfarne analytikere, og glÌder sig til at vÌre kanal for et fokus pü den aktuelle og fremtidige situation inden for dansk politik.

Henrik Qvortrup er journalist og politisk kommentator, og kendes desuden af de fleste for sin rolle som spindoktor for Anders Fogh Rasmussen fra 1998-2000. Han er kendt for sin kompromisløse tilgang til journalistik, og der er ingen tvivl om, at han kan levere et unikt indblik i, hvad der lige nu foregür bag murene pü Christiansborg.

Søs Marie Serup har en fortid som pressechef i Venstre og sĂŚrlig rĂĽdgiver i Stats- og Finansministeriet for Lars Løkke Rasmussen. I dag er hun rĂĽdgiver inden for interesse­varetagelse pĂĽ Christiansborg, og fungerer som politisk kommentator for TV2 News. Hun udtaler i forbindelse med sin generelle position som politisk kommentator, at det skal vĂŚre nemt at forholde sig til politik. ”Jeg lĂŚgger stor vĂŚgt pĂĽ, at jeg kan fortĂŚlle, hvad der foregĂĽr bag kulisserne. Politik er en kampplads, hvor meninger brydes. Det betyder, at man ikke kan forstĂĽ ĂŠt parti uden ogsĂĽ at forstĂĽ dets modpart, samarbejdspartnere og udfordrere. Jeg kender politik indefra efter at have arbejdet otte ĂĽr pĂĽ Christiansborg. Jeg har selvfølgelig et sĂŚrligt indblik i Venstre. Men jeg vil behandle alle partier, personer og emner ens – og det vil ske fair og kontant”, siger hun (kilde: altinget.dk).

Klaus Knudsen Pedersen er forberedt til fingerspidserne op til samtalen, og fortæller at den for ham er lidt som juleaften. ”Som journalist og nyhedsredaktør har jeg arbejdet med politik i mange år. Derfor er det ekstra spændende, når man får mulighed for at tale med nogle af landets absolut skarpeste analytikere”, forklarer han. ”De to har en nærmest overnaturlig evne til at vide, hvad der foregår. De stiller de rigtige spørgsmål, og ved hvad der sker i maskinrummet. Derfor får vi altså en helt unik mulighed for at spørge ind til nogle store politiske spørgsmål”.

Klaus Knudsen Pedersen uddyber, at han vil bruge samtalen på Skivemødet til at spørge ind til, hvad danskerne skal forberede sig på i det kommende år inden for dansk politik. Han forklarer, at der helt konkret kan spørges ind til den forestående folkeafstemning, som vedrører Forsvarsforbeholdet. Der er dog ingen tvivl om, at vi frem for alt skal høre om muligheden for et Folketingsvalg i 2022, og hvad der kan få Mette Frederiksen til at ”trykke på knappen”.

”Vi afventer en konklusion fra Minkkommissionen, og det bliver spændende at høre en analyse af, hvordan den kan påvirke beslutningen om at udskrive valg. Jeg vil også gerne spørge ind til, hvilken politikertype, Mette Frederiksen egentlig er i den forbindelse. Følger hun sin mavefornemmelse ligesom Lars Løkke, eller har hun regneark med statistiske konsekvensberegninger, ligesom Anders Fogh. Er der stadig noget, hun gerne vil nå, og i givet fald hvad?” fortæller Klaus Knudsen Pedersen, om sin forberedelse til samtalen.

Endelig er det relevant at høre Henrik Qvortrup og Søs Marie Serups vurdering af, hvilke konsekvenser en eventuel beslutning om at udskrive valg kan få for dansk politik, mener Klaus Knudsen Pedersen. Hvilke udfaldsmuligheder kan der være, og hvordan er formen egentlig i rød og blå blok? ”Jeg vil gerne høre, ganske enkelt, hvordan Mette har det med vennerne”, forklarer han. ”Hvor godt styr har hun på det parlamentariske grundlag, der gjorde hende til statsminister for 4 år siden, og kan hun samle de kræfter, der skal til for at fortsætte?”

Mød Henrik Qvotrup og Søs Marie Serup til Skivemødet fredag d. 20. maj kl. 14:30-15:00, nür moderator Klaus Knudsen Pedersen gür i dybden omkring udviklingen inden for dansk politik i det kommende ür.