â OG LOKALE RĂ VARER I VERDENSKLASSE
NĂ R SKIVEMĂDET FOR FJERDE GANG LĂBER AF STABLEN I SLUTNINGEN AF SEPTEMBER, UNDER FANEN âET DANMARK I BALANCEâ, BYDER PROGRAMMET PĂ EN SNAK OM MADEN SOM REDSKAB â TIL SAMTALE, UDVIKLING, OG IKKE MINDST BEVIDSTHEDEN OM DET GODE LIV UDEN FOR DE STORE BYER. LIVE PĂ SKIVEMĂDET ELLER STREAMET VIA TV MIDTVEST BYDER FREDAG D. 24. SEPTEMBER VELKOMMEN TIL EN RĂKKE LOKALE MADKUNSTNERE, SOM MED EGNE ORD SĂTTER FOKUS PĂ DE MANGE MULIGHEDER, MADEN SAMLER OS OMKRING I DET MIDT- OG VESTJYSKE.
Med fødevarer i fokus kan vi fredag d. 24. september møde en rÌkke lokale madkunstnere pü Skivemødet, som er indbudt til diskussion og meningsudveksling. Rasmus Kardyb, indehaver af Limfjordens Hus i Glyngøre, deltager i panelet for at sÌtte fokus pü egnen som leverandør af rüvarer og gastronomiske oplevelser i verdensklasse. Han fortÌller, at egnens fødevarer hører til blandt verdens bedste, men at producenterne selv kan vÌre ydmyge omkring den kvalitet, de reprÌsenterer. Derfor spiller restaurationer og andre virksomheder med lokale rüvarer i sortimentet en stor rolle i at udbrede budskabet.
âHĂŠr pĂĽ egnen er vi ikke vant til at tale højt om tingeneâ, forklarer han. âMen som restauratører har vi en unik mulighed for at blive talerør for en hel egnsproduktion af fantastiske rĂĽvarerâ. Ifølge Rasmus Kardyb reprĂŚsenterer de lokalt producerede fødevarer nemlig en kvalitet, som ikke kun bliver overført til indbydende mĂĽltider, men som ogsĂĽ danner grundlaget for et gastronomisk trĂŚkplaster for nationale og internationale turister. âVi kan sĂĽ mange ting i denne del af verden, som ingen andre kan, og det kan vi godt vĂŚre mere stolte afâ, slutter han.
Fra Staarup HĂĽndbryg deltager indehaver John Smith i paneldebatten. Han fortĂŚller om sin forventning til debatten, at glĂŚden ved at handle og bruge lokale rĂĽvarer langt hen ad vejen handler om en mĂĽde at tĂŚnke pĂĽ â og at det somme tider krĂŚver tilvĂŚnning. âDet er forskelligt, hvordan vi ser pĂĽ god kvalitetâ, siger han. âEr det den lige agurk, eller den krumme med den gode historie?â Han tilføjer, at det for ham handler om mere end maden â om end maden er udgangspunktet.
âBalance er mange ting. I den her sammenhĂŚng starter det med, at fødevareproducenter og forbrugere køber lokale rĂĽvarer. Men vi har ogsĂĽ et socialt ansvar, som strĂŚkker sig fra vores medarbejderstruktur til forbrugernes bevidsthed om sammenhĂŚngenâ, siger John Smith. Han fortĂŚller, at man som aftager af lokale fødevarer gør mere end at købe en gulerod, der smager godt og belaster miljøet minimalt â man er ogsĂĽ med til at støbe fundamentet under lokale stillinger, og ikke mindst ansĂŚttelser, som krĂŚver noget andet end et klassisk fuldtidsjob. Det kan vĂŚre muligheden for et flexjob, en deltidsstilling eller en praktikplads. âDen tankegang kan man overføre til enhver lokal tjeneste, vi benytter os af, og pĂĽ den mĂĽde tĂŚnker man lidt videre end smagen, og fĂĽr mavefornemmelsen medâ, slutter han.
Rasmus Kardyb og John Smith kan trÌffes pü Skivemødet fredag d. 24. september kl. 13:45, hvor de sammen med aktører fra Thise Mejeri og Glyngøre Shellfish drøfter maden som redskab til et Danmark i Balance.




____________________________________________________
Faktaboks: Rasmus Kardyb
- Indehaver af Limfjordens Hus
- 33 ür og født pü egnen
- UdlĂŚrt kok fra Formel B â Michelin restaurant, Frederiksberg â København
- Køkkenchef og medejer af Restaurant Sletten, HumlebÌk (ürstal)
- Bor i Glyngøre med sin kone og 3 børn
- Drevet af at vĂŚre med til at udvikle pĂĽ en egn, han brĂŚnder for at styrke
Faktaboks: John Smith
- Indehaver af Staarup HĂĽndbryg
- Flyttede til Skiveegnen i 1990
- Uddannet snedker og trĂŚtekniker, men fuldtidsbrygger siden 2010
- Producerer specialøl og gin, samt likør og drikkeklar saft af lokale bÌr og frugter
- Inspireret af de mange muligheder for at give plads til dem, der har behov for andre mĂĽder at arbejde pĂĽ