– OG LOKALE RÅVARER I VERDENSKLASSE

NÅR SKIVEMØDET FOR FJERDE GANG LØBER AF STABLEN I SLUTNINGEN AF SEPTEMBER, UNDER FANEN ’ET DANMARK I BALANCE’, BYDER PROGRAMMET PÅ EN SNAK OM MADEN SOM REDSKAB – TIL SAMTALE, UDVIKLING, OG IKKE MINDST BEVIDSTHEDEN OM DET GODE LIV UDEN FOR DE STORE BYER. LIVE PÅ SKIVEMØDET ELLER STREAMET VIA TV MIDTVEST BYDER FREDAG D. 24. SEPTEMBER VELKOMMEN TIL EN RÆKKE LOKALE MADKUNSTNERE, SOM MED EGNE ORD SÆTTER FOKUS PÅ DE MANGE MULIGHEDER, MADEN SAMLER OS OMKRING I DET MIDT- OG VESTJYSKE.

Med fødevarer i fokus kan vi fredag d. 24. september møde en rÌkke lokale madkunstnere pü Skivemødet, som er indbudt til diskussion og meningsudveksling. Rasmus Kardyb, indehaver af Limfjordens Hus i Glyngøre, deltager i panelet for at sÌtte fokus pü egnen som leverandør af rüvarer og gastronomiske oplevelser i verdensklasse. Han fortÌller, at egnens fødevarer hører til blandt verdens bedste, men at producenterne selv kan vÌre ydmyge omkring den kvalitet, de reprÌsenterer. Derfor spiller restaurationer og andre virksomheder med lokale rüvarer i sortimentet en stor rolle i at udbrede budskabet.

”Hér på egnen er vi ikke vant til at tale højt om tingene”, forklarer han. ”Men som restauratører har vi en unik mulighed for at blive talerør for en hel egnsproduktion af fantastiske råvarer”. Ifølge Rasmus Kardyb repræsenterer de lokalt producerede fødevarer nemlig en kvalitet, som ikke kun bliver overført til indbydende måltider, men som også danner grundlaget for et gastronomisk trækplaster for nationale og internationale turister. ”Vi kan så mange ting i denne del af verden, som ingen andre kan, og det kan vi godt være mere stolte af”, slutter han.

Fra Staarup Håndbryg deltager indehaver John Smith i paneldebatten. Han fortæller om sin forventning til debatten, at glæden ved at handle og bruge lokale råvarer langt hen ad vejen handler om en måde at tænke på – og at det somme tider kræver tilvænning. ”Det er forskelligt, hvordan vi ser på god kvalitet”, siger han. ”Er det den lige agurk, eller den krumme med den gode historie?” Han tilføjer, at det for ham handler om mere end maden – om end maden er udgangspunktet.

”Balance er mange ting. I den her sammenhæng starter det med, at fødevareproducenter og forbrugere køber lokale råvarer. Men vi har også et socialt ansvar, som strækker sig fra vores medarbejderstruktur til forbrugernes bevidsthed om sammenhængen”, siger John Smith. Han fortæller, at man som aftager af lokale fødevarer gør mere end at købe en gulerod, der smager godt og belaster miljøet minimalt – man er også med til at støbe fundamentet under lokale stillinger, og ikke mindst ansættelser, som kræver noget andet end et klassisk fuldtidsjob. Det kan være muligheden for et flexjob, en deltidsstilling eller en praktikplads. ”Den tankegang kan man overføre til enhver lokal tjeneste, vi benytter os af, og på den måde tænker man lidt videre end smagen, og får mavefornemmelsen med”, slutter han.

Rasmus Kardyb og John Smith kan trÌffes pü Skivemødet fredag d. 24. september kl. 13:45, hvor de sammen med aktører fra Thise Mejeri og Glyngøre Shellfish drøfter maden som redskab til et Danmark i Balance.

____________________________________________________

Faktaboks: Rasmus Kardyb

 • Indehaver af Limfjordens Hus
 • 33 ĂĽr og født pĂĽ egnen
 • UdlĂŚrt kok fra Formel B – Michelin restaurant, Frederiksberg – København
 • Køkkenchef og medejer af Restaurant Sletten, HumlebĂŚk (ĂĽrstal)
 • Bor i Glyngøre med sin kone og 3 børn
 • Drevet af at vĂŚre med til at udvikle pĂĽ en egn, han brĂŚnder for at styrke

Faktaboks: John Smith

 • Indehaver af Staarup HĂĽndbryg
 • Flyttede til Skiveegnen i 1990
 • Uddannet snedker og trĂŚtekniker, men fuldtidsbrygger siden 2010
 • Producerer specialøl og gin, samt likør og drikkeklar saft af lokale bĂŚr og frugter
 • Inspireret af de mange muligheder for at give plads til dem, der har behov for andre mĂĽder at arbejde pĂĽ