Når boligen skal være lidt større, eller lejligheden skiftes ud med et rækkehus, hvor er det så bedst at bo? Det har vi spurgt to af landets mest jordnære boligeksperter om, inden de diskuterer emnet live til Skivemødet 2022 d. 21. til maj kl. 12:30-13:00. Søren Vester fra boligprogrammet ”i hus til halsen” og Sara Lygum fra ”3 x beliggenhed” fortæller om livsdrømme, boligomkostninger og højt til loftet – og sætter punktum for, hvad det vil sige at finde Danmarks bedste sted at bo.

TEKST: IDA BREGNHØJ, KERNEKOMMUNIKATOR

Er du til den store have med din egen hæk-labyrint, eller foretrækker du at have 6 forskellige mokka-pushere lige rundt om hjørnet? Når snakken falder på, om det er bedst at bo på landet eller i byen, kan man hurtigt blive uenige. Men ifølge Sara Lygum, tidligere ejendomsmægler og TV-vært på boligprogrammet ”3 x Beliggenhed”, skal snakken starte et helt andet sted. ”Der er fordele og ulemper ved at bo alle steder, så det handler meget mere om, hvilket liv, du gerne vil leve. Måske er logistikken nemmere i byen, mens økonomien til gengæld rækker til en ferie mere hvert år, hvis du rykker 10 kilometer længere væk. Man skal spørge sig selv, hvordan hverdagen og livet skal fungere”, forklarer hun.

Landsby-nærvær i byen og kulturliv i forstæderne
Ifølge Søren Vester, jordbunden vestjyde og TV-vært på DR’s ”i hus til halsen”, handler beslutningen om den rigtige beliggenhed om værdier. Hvis man drømmer om nærvær, behøver man ikke nødvendigvis lede efter en landsby, hvor man ved alt om sine naboer, og ikke kan gå en tur i Brugsen uden at komme med i det lokale dilettant-udvalg. ”Du kan sagtens skabe landsbyens nærvær på Vesterbro, hvis det er det, du vil”, forklarer han. ”Det handler om at vælge fællesskabet til. Så er det bare nede i gårdhaven eller i boligforeningen, du skaber det. På samme måde kan du jo selv vælge, om du vil engagere dig i det lokale kulturliv, hvis du bor i en forstad. Det kan handle om at tage initiativet, eller bare møde op, og bruge de tilbud, der er”, siger han.

Den skæve debat om, hvad der kan betale sig
Sara Lygum og Søren Vester rejser begge landet tyndt med kameraer i ryggen, for at finde den rigtige bolig, eller forvandle lange liggetider til boligsalg, i den bedste sendetid. Hér fremhæver de begge, hvordan de møder solide fordomme omkring, hvordan man skal vælge, når man køber.

”Når man handler bolig, er der en tendens til, at man ser det som en investering, før man tænker på det som et hjem. Markedet har været stærkt opadgående, og det har mediebilledet også formet sig efter. Det kan være forklaringen på, hvorfor man vægter potentialet for profit, før man overvejer, hvor godt boligen passer til, at man skal bo der. Men tænk hvis man også tænkte sådan, når man skulle vælge sin partner”, griner Sara Lygum, mens Søren med ansigtet i alvorlige folder påpeger, at han udelukkende har valgt sin partner på baggrund af hendes løbende værditilskrivning. ”Hvis det er et hjem, man er på jagt efter, så kig også på, om børnene kan vokse op hér. Kan I bo her, hvis det kun er den ene, der er i arbejde. Hvad koster det at leve her?”, fortsætter Sara.

Grøn omstilling påvirker også boligmarkedet
Mens beliggenhed kan handle om de rigtige transportmuligheder eller økonomisk råderum, så er den grønne omstilling ifølge Søren Vester en interessant drejning på debatten. Han mener, at energioptimering af boligen er en ny grundfaktor, som kommer til betyde noget for, hvad man vælger at købe fremover.

”Hele landet snakker om biodiversitet og grøn omstilling, og det er ligegyldigt, om vi befinder os i byen eller på landet”, siger han. ”Men det er ikke helt ligegyldigt, hvor man befinder sig, i forhold til, hvor langt der er igen. Der kan være stor forskel på, hvor halvfjerdserboblerne blev bygget, som nu kræver den samme type investeringer for at blive energioptimeret. Der kan være områder, hvor byggelovgivning kan komme i vejen for, hvilke ændringer, man kan få lov til at gennemføre. Og i nogle områder kan det være banken, der får lov til at bestemme”.

Lad jer ikke begrænse af gængse salgspointer
Sara Lygum runder samtalen af med, at hverken hun eller Søren er fortalere for hverken den ene eller den anden beliggenhed, når det kommer til at finde det helt rigtige sted at bo. I stedet arbejder de begge for, på hver deres måde, at være talerør for den gode handel og det gode liv. Derefter er det opgaven at udvide sin horisont, så man ikke begrænser sig til bestemte områder eller gængse salgspointer. Hør dem uddybe netop det, og meget mere, når de sammen med Christian Degn gæster Skivemødet d. 21. til maj kl. 12:30-13:00.

Søren Vester

  • Bor i Thise ved Limfjorden
  • Uddannet fra Danmarks Designskole
  • Indehaver af Vesters Workshop, hvor han laver design, indretninger, foredrag og kreative løsninger
  • Vært på boligprogrammet «I hus til halsen» på DR

Sara Lygum

  • Opvokset på Vestfyn og bor nu i Odense
  • Var ejendomsmægler og chef i Danbolig-kæden i Odense, men blev selvstændig i 2019
  • Arbejder i dag som rådgiver, foredragsholder og tv-vært
  • Vært på tv-programmet ”3 x beliggenhed” på TV2