Tekst: Ida Ulrich Bregnhøj

Bosætning, arbejdskraft og kulturliv er kendte emner i den politiske samtale på tværs af de midt- og vestjyske regioner – og ikke kun som kendte udfordringer. Både lokalt og i de omkringliggende kommuner begynder udviklingen at vende, og fælles for tendensen er samarbejdet. Skivemødet sætter fredag d. 12. maj fokus på regionens fremtid, og har inviteret borgmestrene fra Herning, Skive, Struer, Mors og Thisted til en snak om lokale initiativer, resultater og erfaringsudveksling.

Midt- og Vestjylland kigger fremad, og buzz-words som vækst, udvikling og potentiale er efterhånden daglig tale blandt erhvervsfolk og politikere på tværs af kommunerne. Efter flere års nedgang på f.eks. området for bosætning, begynder udviklingen nu at vende – men hvad er årsagen, og kan vi blive endnu bedre til at påvirke den positive udvikling? Kan vi lade os inspirere af hinanden, og giver det mening at samarbejde på tværs af kommuner om at trække arbejdskraft til et område, som har andre rammer for vækst end omkring de større byer?

Forankring af ny viden skal skabe kvalificeret arbejdskraft

I Herning kigger man efter nedgang i indbyggertal sidste år frem mod en stigning af tilflyttere. Borgmester i Herning Kommune, Dorte West, fremhæver bl.a. et fornyet samarbejde med Aarhus Universitet, som grundlaget for at styrke både uddannelse, erhverv og bosætning i kommunen. ”Vi er utroligt glade for samarbejdet og stolte over de muligheder, det giver de studerende i vores område. Ny viden bliver forankret i området – det kommer Herning Kommune og det lokale erhvervsliv til gode. Det er også med til at skabe en stor mængde kvalificeret arbejdskraft” forklarer hun.

Samarbejde om erhvervspraktik og valg af uddannelse

Morsø Kommune blev i 2022 kåret til Årets Uddannelses-kommune af Dansk Industri. Næsten 8.000 virksomheder blev spurgt om indsatsen for uddannelsen af de unge i deres kommune, og det var især Morsø Kommunes evne til at få flest unge til at vælge en erhvervsuddannelse og kvaliteten af folkeskolen, som fik Mors i top. Borgmester Ejner Bertelsen fortæller om kåringen, at den bekræfter det stærke samarbejde, kommunen har omkring at skabe gode rammer for de unge på Mors, blandt andet for erhvervspraktik og valg af uddannelse. ”Anerkendelsen viser, at man som kommune kan gøre meget for at holde på de unge og dermed på lokalsamfundets arbejdskraft, ved at samarbejde med lokale virksomheder”, siger han.

National fødevareklynge giver adgang til flere ressourcer

Thisted Kommune har rettet fokus mod kommunens potentiale for fiskeindustri, bl.a. med en ny samarbejdsaftale mellem kommunen og fødevareklyngen Food & Bio Cluster Denmark. ”En stor del af de produkter, der sælges ud af kommunen, kommer fra vores fødevarevirksomheder og fra deres følgeindustrier”, sagde borgmester Niels Jørgen Pedersen ved åbningen af Food & Bio Cluster Denmarks nye kontor i Thisted. ”Vi begyndte tidligt at tale om, hvordan vi kunne blive del af en national fødevareklynge. Det er der arbejdet målrettet hen imod. Det er godt nu at være del af noget større med adgang til mere viden og større ressourcer”.

Videnssamarbejde skal øge konkurrenceevnen

I Struer skal et samarbejde med Aarhus Universitet være med til at etablere kommunen som et internationalt kraftcenter for lyd. Borgmester i Stuer Kommune, Mads Jakobsen, fortæller at ambition er at gøre Struer til ”The Silicon Valley of Sound”. ”Denne nye, ambitiøse samarbejdsaftale med Aarhus Universitet sikrer et stærkt videnssamarbejde, og aftalen kommer til at give værdifulde relationer mellem de studerende, forskningen, lokale virksomheder og Struer Kommune.  Det kommer til at bidrage til øget viden, vækst og konkurrenceevne til glæde for alle parter”.

Grønt fokus på vækst med hinandens ressourcer

Skiveegnens vækststrategi sætter fokus på et stærkere samspil mellem erhvervsliv, uddannelser og kommune, som med et grønt fokus også skal bidrage til at opfyldelsen af FN’s 17 verdensmål. Ifølge Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard, har kommunen allerede vist, hvor stort potentialet er, når vi samarbejder. ”Vi har anlæg for store bedrifter. Med GreenLab Skive, Big Blue Skive og Innovation Skive har vi allerede vist, at vi kan udrette store ting sammen. Det er det, egnen skal bygge sin fremtid på. Skiveegnen er om nogen kendt for at kunne sætte handling bag ordene. Den styrke er vi overbevist om, at egnen kan få endnu mere ud af, hvis vi bliver bedre til at udnytte hinandens ressourcer”.

Følg debatten live, når nyhedsredaktør Klaus Knudsen Pedersen fra TV Midtvest taler med Dorte West fra Herning, Peder Christian Kirkegaard fra Skive, Mads Jakobsen fra Struer, Ejner Bertelsen fra Nykøbing Mors og Niels Jørgen Pedersen fra Thisted til Skivemødet 2023. Debatten afvikles på Strandtangen fredag d. 12. maj kl. 15:15-16:15.