Tekst: Ida Ulrich Bregnhøj

Hvordan har boligmarkedet udviklet sig de seneste år, og hvor er det på vej hen? Mads Steffensen stiller det spørgsmål til 3 af landets førende boligeksperter d. 13. maj kl. 11:30-12:15 på Strandtangen i Skive. Her er Mads Steffensen moderator for samtalen mellem Søren Vester og Line Franck fra boligprogrammet ”I hus til halsen” og Peder Kongsgaard fra ”Til salg i 100 år”, når de fortæller om livsdrømme, boligomkostninger og tidsperspektiv – og giver gode råd til boligkøb i hele landet.

Start dit boligkøb med research af behov
Hvordan forbereder man sig bedst på et boligkøb, og hvor er det bedst at købe i øjeblikket? Når snakken falder på, om det er bedst at handle bolig på landet eller i byen, kan det være svært at finde et entydigt svar. Men ifølge Line Franck, ejendomsmægler og TV-vært på boligprogrammet ”I hus til halsen”, kan man starte med at se på sin egne behov. ”Man skal starte med at sætte sig ind i sine egne behov. Så kan man begynde at sammenligne med det område, hvor man kigger efter bolig. Man skal spørge sig selv, hvordan man har lyst til at leve og hvor lang en tidshorisont, man forestiller sig. Det skal være med til at afgøre, om man skal købe eller hvordan man skal købe. Jeg er fortaler for, at man køber bolig med hjertet, men man skal huske at have hovedet med”, forklarer hun.

Værdier er ikke altid forbundet med beliggenhed
Søren Vester, medvært på ”I hus til halsen”, rejser rundt med Line og kigger på svære boligsalg. Han mener, at de værdier, man vægter i forbindelse med et boligkøb, ikke altid behøver at handle om beliggenhed. ”Hvis man drømmer om nærvær, behøver man ikke nødvendigvis lede efter en landsby, ligesom man heller ikke behøver at tænke på en bybolig, fordi man gerne vil have masser af liv. Du kan sagtens skabe landsbyens nærvær på Vesterbro, hvis det er det, du vil”, forklarer han. ”Det handler om at vælge fællesskabet til eller tage initiativ til at skabe det”.

Boligmarkedet er så småt ved at vende
Udover sin rolle som tv-personlighed, er Line Franck også ejendomsmægler. Hun fortæller, at mange frygtede kaos, da Danmark lukkede ned pga. Corona. I stedet skete det modsatte. Boligmarkedet eksploderede, fordi danskernes penge måtte blive inden for landets grænser. Først for et års tid siden gik markedet i stå, og så skulle både købere og sælgere vænne sig til en ny virkelighed. ”Man havde vænnet sig til, at lejligheder i byen blev solgt hurtigt, men der skete ingenting. Boligkøbere er blevet skræmte og bange for at løbe en risiko pga. rentestigninger og høj inflation. Men vi ser lige så stille, at det begynder at vende, og i marts 2023 har vi set det højeste boligsalg i de seneste 10 måneder”.

De mindre byer har stort potentiale, men mangler opbakning
Når det kommer til populære boligtyper, forklarer Line Franck, at der altid vil være boliger, som er mere påvirket af særlige forhold. ”En lejlighed i byen, som kan deles mellem flere, vil altid kunne sælges i et svært marked. Men niche-ejendomme kan blive ramt, og det kan være alt fra liebhaver-ejendomme til huse i områder, som er affolket. Vi oplever, at vi vil tale de små områder op, men folk kan blive tvunget derfra, hvis lokalsamfundet ikke er møder støtte. Det bugner med attraktive ejendomme og ildsjæle, som er klar til at gøre en forskel – men uden politisk opbakning, har de ikke mulighed for at holde liv i den lokale lægepraksis eller skole. Der er et behov, som jeg gerne vil have fokus på, for der ligger mange attraktive boliger i de områder, som også er attraktive på prisen”, slutter hun. Hør Line Franck, Søren Vester og Peder Kongsgaard uddybe til Skivemødet d. 13. maj kl. 11:30-12:15.

Line Franck

  • Line Franck er en ejendomsmægler og tv-vært, kendt for sit arbejde på programmet “I hus til halsen”, hvor hun hjælper par med at finde og købe deres drømmehjem.
  • Hun er uddannet ejendomsmægler og har 17 års erfaring i branchen.
  • Til daglig arbejder hun som selvstændig boligrådgiver

Søren Vester

  • Bor i Thise ved Limfjorden
  • Uddannet fra Danmarks Designskole
  • Indehaver af Vesters Workshop, hvor han laver design, indretninger, foredrag og kreative løsninger
  • Vært på boligprogrammet «I hus til halsen» på DR

Peder Kongsgaard

  • Peder Kongsgaard er bl.a. kendt fra tv-programmet Hammerslag, som den sindige ejendomsmægler fra Thy. Han er desuden vært på boligprogrammet ”Til salg i 100 år”.
  • Han er aktiv debattør og kommentator i medierne, hvor han ofte udtaler sig om boligmarkedet og boligøkonomien i Danmark.