DEN SÆRLIGE SAMTALE ER EN LUKSUS I DET NEOLIBERALE HELVEDE, VI KALDER VIRKELIGHED. HVIS DU FALDER I SNAK, SÅ BLIV – OG HVIS DU FALDER I STAVER, SÅ HOLD UD. FOLKETS MAGT ER UUDNYTTET POTENTIALE, OG JA;  DET ER SIMPEL GAJOLÆSKE-LOGIK. TYG LIDT PÅ DEN.

Kristian Von Hornsleth er kunstner. Uddannet fra Kunstakademiets arkitektskole og ligeglad med alt andet end det hele. Han skaber sig – det gør mennesker, for verden kommer sjældent dryssende som et tilfælde, du ikke kunne gøre for. Vi overser, hvad vi er i stand til som samfund, siger han – og vi ignorerer, at vi har et ansvar. Det er vores problem, at kunst og kultur er i krise, og det er vores skyld, at verden er ved at drukne i plastik og kapitalisme. Det er et valg, vi er kommet til at tage.

For 10 år siden fik Kristian Von Hornsleth lov til at placere en af de små hverdagsfilosofiske tekster i låget på en Gajolæske; han skrev ”Folkets magt er uudnyttet potentiale“, og håbet var, at nogen ville gøre sig umage med at læse mellem linjerne; vi overser, hvad vi er i stand til. Sig det videre. Der er penge nok i verden. Det er drømmene, det kniber med – og det er os, der har valgt de korrupte politikere. Skaberkraften er allemandseje.

”Vi har de politikere, vi har fortjent. Vi har selv ladet os lokke ud på den neoliberale planke, og nu står vi yderst ude. Politikerne er superkorrupte, miljøet rådner op og folk har deres egen fest ovre på de sociale medier. Miljøpolitikken er destruktiv og uddannelsespolitikken skræmmende. Alt går galt, hvis vi lader os lokke, og det gør vi,” siger han. ”Højrefløjen elsker penge højere, end de elsker mennesker. Venstrefløjen elsker mennesker mere, end de elsker penge. Fællesskabet sejler.”

Så, se. Dvæl et øjeblik ved alt det, du egentlig ikke begriber. Måske finder du din egen sandhed i et sprog, de fleste kan lære at tale. Kunsten er din drømmefanger. Et vindue ind til et krøllet menneskes hjerne, og intentionen er den, du kommer med. Kristian Von Hornsleth tror på, at kunst og kultur kan være med til at fremhæve frihed, demokrati og menneskerettigheder. Verden provokerer ham, og det kommer til udtryk, siger han, i små mellemregninger, som han tørrer af på omverdenen. I farver og former. Hans kunst er summen af den store støj – og al kunst formidler en drøm. Det er op til dig, hvad du ser.

” Kunst og kultur er en sanselig måde at være i verden på. Det handler om at formidle noget, som får os til at være i verden på en sjovere eller mere meningsfyldt måde. Om de små mikro-revolutioner, der måske kan skabe en fælles front mod en sjovere og mere dannet verden. Min kunst afspejler min tvivl og mit håb. Måske genkender du noget – og måske kan vi i samtale med hinanden finde en måde, der giver mening. Skivemødet handler om at undersøge, hvordan man gør det sjovere og mere meningsfyldt at drive virksomhed og bo lige der. Og ja, det er kommercielt drevet, som det meste andet i verden, men det har stadig en intention om at undersøge, hvordan vi gør det sjovere og mere meningsfyldt at være dansker,” siger han.

Kristian Von Hornsleth er i debat med Lasse Rich Henningsen, som er administrerende direktør i Musikkens Hus i Aalborg og Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator på Berlingske, under overskriften ’Kulturens betydning i en krisetid’ på Skivemødet d. 24. september.

Den er væsentlig, siger han, kunsten. Og den er vores ansvar. Kunst og kultur danner os, fordi det og den altid kommer som budbringer om et højere ideal. Kunst har ikke reklamens intention om at forføre os, men ligegyldig, konstaterer han, hvor amatøragtig kunst er, så har det en drøm.

”Der er ikke noget kunst, som kommer med en opfordring til at slå os selv ihjel og drukne verdenshavene i plastik. Kunsten er romantisk og drømmende. Dannende. Den er samtalestarter, og du kender det godt, ikke – det der med at falde i snak med et menneske og undervejs opdage, at samtalen blev særlig. At den tog dig et andet sted hen. Det er en luksus i den her verden, og kunsten opildner til de samtaler.”

Vi er fucked, siger han, hvis vi ikke snart tager ansvar – så lad os snakke om det.