Tekst: Ida Ulrich Bregnhøj

Fra små lokale spillesteder til landsdækkende radiostationer og koncertsale – de to musikbrødre Simon Alstrup og Thomas Alstrup, også kendt under bandnavnet Jonah Blacksmith, fortæller om musikkarrieren fra bedsteforældrenes stue i Koldby til udsolgte koncerter på landets største spillesteder. Søren Vester leder samtalen med Jonah Blacksmith til Skivemødet d. 13. maj kl. 14:30-15:30. Hér fortæller brødrene om lokal identitet i musikken, forholdet som brødre og skelsættende oplevelser i en lang musikkarriere...

Rum til at definere sig uden for de større byers musikliv
Thomas Alstrup og Simon Alstrup fra bandet Jonah Blacksmith er vokset op i Hurup, og dyrkede musikken i stuen hos deres bedsteforældre. Thomas Alstrup fortæller, at hjembyen på den måde fik stor indflydelse på både musikken og den efterfølgende karriere. ”Naturen og luften i Thy har været noget, vi har bygget vores orkester op omkring. Vores musikrejse tager udgangspunkt i Koldby ved bedstemor og bedstefar, og det er hele grunden til, at vi spiller sammen. Men jeg forestiller mig også, at stilen kan blive lidt mere strømlinet, hvis man f.eks. starter tæt på branchen i en større by. Der hvor vi kommer fra, var der ikke rigtig nogen at sammenligne sig med, så der er vel et større rum til at definere sig selv”, siger han.

Lokal festival blev springbræt til musikkarrieren
Brødrene fortæller, at de hurtigt havde succes med at gå fra at være et ukendt navn til at få deres musik spillet i radioen. Ifølge Thomas begyndte kontakten med de større medier i forbindelse med et møde med den danske musiker og radiovært Alex Nyborg Madsen. Han kunne lide brødrenes lyd og inviterede dem til at spille på Tønder Festival. ”Først var vi lidt i tvivl, for det lød ikke som en festival, vi ville passe ind i”, siger Thomas. ”Men Alex kunne lide os, og han endte med at blive en vigtig brik, der hjalp os med at få opmærksomhed på landsplan. Vi havde en særlig stil, og den blev vores springbræt til noget større”.

Mange små gennembrud på en lang musikrejse
For nogle kunstnere ændrer det alt, når et nummer virkelig tager fart. Men for Jonah Blacksmith var rejsen mere organisk, og Thomas Alstrup fortæller, at de er glade for, hvordan karrieren byggede sig langsomt op. “Simon og jeg som brødre havde ikke nogen idé om, hvad det hele skulle ende med, og vi har aldrig haft det dér nummer, som ændrede alt”, fortæller Thomas Alstrup. ”Det tror jeg er godt, for det havde været farligt for vores forhold som brødre, hvis det var gået stærkt. Vi fik mulighed for at føle de små gennembrud hele tiden, også når det var et spring fra at spille foran 3 til 10 tilskuere” siger han. Brødrene har for nylig spillet en udsolgt koncert i KB-Hallen, og hér indrømmer Thomas Alstrup, at der blev sat et flueben på ønskelisten som musiker. ”Vi får stadig et sug i maven, når vi spiller for et lille publikum, for det kan noget helt særligt. Men det var en vild oplevelse at spille et så ikonisk sted, hvor mange af verdens største kunstnere har spillet”, siger han.

Man skal blive ved, selvom man møder modstand
Når man drømmer om en musikkarriere, er det ifølge brødrene ikke nogen hindring, at man kommer fra en mindre by. Tværtimod fortæller brødrene, at det handler om at blive ved. ”Det er klart, at noget er talent og held. Men rigtig meget er også færdigheder, og man kan gøre sig dygtig til mange ting. Det vigtigste er næsten, at man fortsætter, når der kommer modstand. For det gør der. For os blev det sådan, at vi startede vores eget pladeselskab for at få vores musik udgivet i starten, fordi ingen andre ville. Men der vil altid være nogen, som siger, at det aldrig bliver til noget. Bare gør det alligevel – det er mit bedste råd”, siger Thomas.

Faktaboks:

  • Jonah Blacksmith er et band bestående af de to brødre Simon Alstrup og Thomas Alstrup.
  • Bandet har sin oprindelse i Thy, hvor brødrene er født og opvokset. Bandets navn kommer fra brødrenes bedstefar Johannes Alstrup, der var smed i den lille by Koldby i Thy.
  • Jonah Blacksmith spiller en blanding af folk, country og rockmusik med engelske tekster.
  • Bandet blev dannet i 2011, og deres debutalbum, “Jonah Blacksmith”, udkom i 2014.
  • Jonah Blacksmith har spillet på en række store danske festivaler, herunder Roskilde Festival, Smukfest og Tønder Festival.
  • Bandet har også optrådt på tv-programmer som “Natholdet” og “Go’ Morgen Danmark”.
  • I 2021 udgav Jonah Blacksmith deres tredje album, “Humdinger”, som også blev godt modtaget af publikum og kritikere.