Hvad gør Skiveegnen for grøn omstilling?

Skiveegnen har en mangeårig tradition for at arbejde med energi, klima og bæredygtighed. Skive Kommune, erhvervslivet, uddannelserne og ikke mindst borgerne udvikler i fællesskab en lang række grønne initiativer. Med status som Energiby, egnens brand ’RENT LIV’, udviklingen af den grønne erhvervs- og symbiosepark, GreenLab, og senest etableringen af Elværket Skive, Skiveegnens innovations- og iværksættermiljø, er grøn omstilling og innovation blevet central vej til at understøtte hele lokalområdets udvikling, vækst samt tiltrækningskraft.

Seneste initiativ er Green Innovation Makers, der på kort tid har udviklet sig fra at være én intens og begivenhedsrig uge i Skive til at være et nationalt samlingspunkt for grøn omstilling. Projektchef i Elværket Skive, Louise Vilsgaard, fortæller:

  • Der er stor efterspørgsel på Green Innovation Makers, der matcher elever og studerende med virksomheder og organisationers reelle grønne udfordringer, da det skaber værdi for alle parter. Virksomhederne har eller kommer til at mangle arbejdskraft inden for den grønne omstilling og elever og studerende brænder for at bidrage aktivt til den grønne omstilling indenfor deres fagområde. Ved at arbejde med grøn innovation på denne måde, udvikler elever og studerende grønne kompetencer og virksomheder/organisationer får grønne indsprøjtninger, der ofte skal til for at igangsætte udviklingen.

Green Innovation Makers er udvidet til at indeholde flere forskellige innovationsspor, men omdrejningspunktet er fortsat virksomheder og organisationers Green Challenges.

Samlet set arbejdes der i projektgruppen ud fra målsætninger om:

  • At sætte turbo på den grønne omstilling ved at elever og studerende kommer med løsningsforslag til virksomheder og organisationers reelle grønne udfordringer
  • At udvikle elever og studerendes kompetencer, så de kan gå ud og bidrage direkte til den grønne omstilling
  • At understøtte og modne grønne idéer og løsninger til reel markedsværdi for virksomheder og organisationer.

Grøn Innovation året rundt skaber værdi

Med sidste års lokale succes og opbakning til Green Innovation Makers står det klart, at konceptet kan udvides nationalt. Green Challenges fungerer som casemateriale for undervisere, der ønsker at benytte udfordringerne som en del af undervisningen. Via hjemmesiden www.giw.dk er Green Challenges tilgængelige året rundt. En ellers ressourcetung opgave for underviserne bliver serveret på et sølvfad, da der er etableret kontakt til virksomhederne og prædefineret rammer for opgaverne. Erfaringerne fra sidste år fortæller hvordan underviserne oplever mere motiveredeelever og studerende, der griber opgaverne og løfter dem til et højt fagligt niveau. I sidste ende kommer det virksomheder og organisationer til gode, der får flere forskellige indspark til deres grønne omstilling og med mulighed for at rekruttere medarbejdere med grønne kompetencer efterfølgende.

Skivemødet bliver et fysisk samlingspunkt

Udover Green Innovation Week i uge 39 i og omkring Elværket Skive, bliver Skivemødet 2022 også et fysisk samlingspunkt for Green Innovation Makers. De første pitches af grønne idéer og løsningsforslag bliver præsenteret og pitchet af studerende i GreenLabs telt fredag d. 20. maj kl. 11.00-12.00. Forretningsingeniører fra Aarhus Universitet har arbejdet med Green Challenges i et semesterforløb hen over foråret med grønne udfordringer fra GreenLab, Salling Autogenbrug og Vækstteamet. Derudover er der etableret universitetssamarbejde med Aalborg Universitet, der også sender studerende til Skivemødet og Skive Jobfestival for at se på egnens mange muligheder.

Hør mere om grønne uddannelser til grønne områder

Fredag d. 20. maj kl. 15.15-15.45 taler Annette Heick taler med Mikkel Haarder, underdirektør i Dansk Industri, Anders Frederiksen fra Aarhus Universitet, Christopher Sorensen fra GreenLab og Louise Vilsgaard Green Innovation Makers om, hvordan elever og studerende får kendskab til virksomheder og organisationer, der efterspørger grønne kompetencer. Hvordan sikrer vi, at studerende udvikler de rette grønne kompetencer, som virksomhederne efterspørger?

Er du interesseret i at vide mere om Green Innovation Makers, så kig forbi www.giw.dk eller mød teamet i GreenLab-teltet under Skivemødet 2022.