Skivemødet 2024

Madmarkedet

Foreningen Rødding – æblets by i Salling er en hel landsby, som kerer sig for og arbejder med æbler og andre frugter i et stærkt fællesskab.Vidensdeling og udvikling af både naturpleje/frugtavl og forarbejdning og forædling af råvaren har høj fokus og skaber fundamentet for et socialt fællesskab, hvor integrering af nytilflyttere til området bliver en naturlig positiv effekt af hele foreningens virke.

Ved Madmødet vil vi gerne give smagsprøver og sælge vores lokalproducerede Landsbymost, eddike og gastrik. Se nedenfor for en beskrivelse og værdisætning af den gode Landsbymost.  

LandsbyMost
Det er medlemmer af foreningen Rødding – Æblets By i Salling, som fremstiller LandsbyMost fra Rødding. Det er bl.a. foreningens formål at værne om nogle af landets mange hundrede æblesorter. Det gøres bl.a. ved på frivillig og ulønnet basis at drive en gen-kopi-bank for Pometet i København (Københavns Universitet), og ved at have flere tusinde træer plantet ud forskellige steder i sognet. For bl.a. at kunne følge træernes naturlige sundhed og modstandskraft mod sygdomme og andre skadevoldere, bliver træerne hverken sprøjtet, gødet eller vandet.

Dansk frugt er fremragende til fremstilling af cider uden kunstige tilsætningsstoffer, og derfor har Rakkerpak Cider valgt helt enkelt at arbejde med samme principper som ved fremstilling af naturvin – det vil sige: ingen svovl, ingen kunstgær – ja, vi lader naturen arbejde med os.

Udover at have den gode smag i centrum, arbejder vi selvfølgelig med lokale råvarer og stort fokus på bæredygtighed. Cideren er udviklet med forskellige metoder og smagsoplevelser, og derved giver vi nordisk Cider et nyt og anderledes image – et Rakkerpak image.

Det er også på Sallinghalvøen, at foreningen Rødding – æblets by i Salling ligger placeret – en by med en lang tradition for at dyrke æbler. Netop i denne forening startede for 6 år siden en spirende interesse for ciderproduktion. Rødding – Æblets by i Salling vil være placeret lige ved siden af Rakkerpak Cider, så der er mulighed for mange gode spørgsmål og dialoger om fra jord-til-bord om æbler og hvad det kan blive til.

I æblesæsonen har foreningens frivillige særlig travlt. Derfor tilbydes områdets skoleelever et mindre beløb til klassekassen, når de hjælper med æblehøsten. Dette er samtidig god læring om at udnytte lokale ressourcer til fødevarer. For at undgå madspild modtager vi også usprøjtede æbler fra private haver. Foreningen råder over forskelligt udstyr, som anvendes til at lave koldpresset most. Inden æblerne ryger i mostpressen, bliver de sorteret, vasket og kværnet. Efter presning bliver mosten grovfiltreret, pasteuriseret og fyldt på emballage, hvor det holder sig frisk mindst et år.

Resterne fra presningen (pulpen) anvendes også til forskellige formål – bl.a. som foder til Æblegrisene.
Der er blandt eksperter almindelig bred enighed om, at den bedste most fås ved at blande forskellige
sorter. Det ”krav” lever LandsbyMost fra Rødding formentlig op til mere end nogen anden æblemost.
Ved at købe LandsbyMost fra Rødding er du med til at støtte driften af foreningen, bevarelsen af gamle
æblesorter, formidling af viden om æbler, most og cider, skolebørnene og meget mere…

Læs mere om Foreningen Rødding – Æblets By her:
https://www.aebletsby.dk/