borgmesterkontoret

Skivemødet har igen i år inviteret seks borgmestre indenfor på Borgmesterkontoret – Skivemødets faste programpunkt – til en samtale om de initiativer, byerne har haft succes med, og også de udfordringer, som kommunerne har sværest ved at løse i de mindre provinsbyer med langt under 100.000 indbyggere.

Seks borgmestre stiller skarpt på deres fælles udfordringer

Tekst: Gitte Kokholm – gittekokholm.dk

Skivemødet har igen i år inviteret seks borgmestre indenfor på Borgmesterkontoret – Skivemødets faste programpunkt – til en samtale om de initiativer, byerne har haft succes med, og også de udfordringer, som kommunerne har sværest ved at løse i de mindre provinsbyer med langt under 100.000 indbyggere.

Et Danmark i bedre balance. Det arbejder politikerne på både Christiansborg og på borgmesterkontorerne i de danske kommuner på. Fremtidens provinsby skal være et attraktivt alternativ til storbyen og tilbyde gode boliger, flot natur og et stærkt civilsamfund – alt det, de unge drømmer om.

Det kræver masser af visioner og politisk velvilje, og selvom der er mange spændende tiltag i gang landets kommuner, er urbaniseringen og flugten fra landet en svær modstander. 853.000 danskere valgte i 2023 at skifte adresse, og det går hårdt ud over de mindre provinsbyer, der kæmper med negativ nettotilflytning.

Hvad er det attraktive alternativ på landet?  
Rundt om i Danmark er der mange initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at bo i de mindre byer, så borgerne bliver boende, og nye får lyst til at flytte dertil. Meget lykkes kommunerne med, og der er god inspiration at hente for både de fem andre borgmestre og deltagerne på Skivemødet, når hver af de seks borgmestre har eksempler med på nogle af deres succeser.

Selvom succeshistorierne er mange, skal der andet og meget mere til for at få et velfungerende lokalsamfund med gode skatteydere, arbejdspladser, kvalificerede medarbejdere, fyldte skoler, uddannelsesinstitutioner, gunstige erhvervsforhold, kultur og natur, og det bliver attraktivt at bo i en mindre provinsby.

Hvad ser de seks borgmestres som deres største udfordringer? Og hvordan kan de mindre provinsbyer bedst hjælpe hinanden med at gøre provinsen attraktiv at bo i?

Der er nok at tage fat på rundt om i borgmesterkontorerne i de seks kommuner, og du kan blive lidt klogere på, hvilke visioner og udfordringer de seks borgmestre har for deres kommuner og som andre måske kan blive inspireret af til debatten ’Borgmesterkontoret’ på Strandtangen.

Mød borgmestrene fra Skive, Herning, Nykøbing Mors, Holstebro, Lolland Falster og Struer, når TV/Midt-Vests politiske redaktør, Klaus Knudsen Pedersen, er kontorchef på Borgmesterkontoret til Skivemødet fredag den 24. maj kl. 15.30-16.15.

De seks borgmestre er:

  • Peder Christian Kirkegaard, Skive
  • Dorte West, Herning
  • Hans Ejner Bertelsen, Nykøbing Mors
  • H. C. Østerby, Holstebro
  • Holger Schou Rasmussen, Lolland Falster
  • Marianne Bredahl, Struer

Følg med

Hold dig opdateret på vores sociale medier. Vi deler løbende nye samtaler, aktiviteter du kan opleve, nyheder og videoer med samtaler fra sidste års Skivemødet.

få nyheder direkte i din indbakke

Indtast din mailadresse

FÅ NYHEDER DIREKTE I INDBAKKEN