Program

Selecta serverer gratis kaffe på Skivemødet ☕️

Ta’ en dejlig kop kaffe med i teltet, når du skal høre de spændende oplæg på Skivemødet eller besøge Jobfestivallen og de øvrige aktiviteter, der er på pladsen den 23. og 24. september. Selecta serverer gratis kaffe fra deres eget risteri – Pelican Rouge Roasters – i Holland.

Torsdag

Se nærmere på torsdagens program. Fredagens program er længere nede på siden.

08.15 – 09.00

Åbning af Skivemødet 2021

Poul Pedersen, formand for Branding Skiveegnen byder velkommen til Skiveegnens erhvervsliv. Borgmester Peder Christian Kirkegaard holder åbningstale.

Talere:
Poul Pedersen, formand for Branding Skiveegnen
Borgmester Peder Christian Kirkegaard

 

09.15 – 09.45

Bæredygtig bundlinje

Klaus Knudsen Pedersen taler med Christian Arnstedt.

Christian Arnstedt, Co-Founder og CEO Blazer Capital

Christian Arnstedt har de fleste danskere lært at kende fra DR’s populære iværksætterprogram ”Løvens Hule”.

Men Christian var allerede før tv et anerkendt navn i erhvervslivet, da han efter en flot karriere ved McKinsey startede Blazar Capital, en virksomhed som bygger internationale B2C forretninger.

Trods en meget travl kalender går Christian på scenen, når tiden tillader det, og her deler han gerne ud af sin viden indenfor entreprenørskab. Hvordan man lancerer et projekt/en virksomhed succesfuldt, sine tanker omkring innovation og ikke mindst hvordan han spotter en god idé.

Christian udtaler, “Jeg oplever en større efterspørgelse efter min mening/vurdering omkring Bundlinje opmålt imod Sustainability. Jeg og vi har det mindset at Bundlinje og Sustainability ikke er to modsætninger, tværtimod. Vi mener at de brands som tænker og inkorporerer Sustainability ind i deres virksomheds DNA kommer til at være blandt de stærkeste brands i fremtiden, hvilket også er reflekteret i vores egne virksomheders DNA.”

Moderator:
Klaus Knudsen Pedersen
Taler:
Christian Arenstedt, kendt fra Løvens Hule

 

08.15 – 18.00

Bustur til naturskønne Nordsalling

Torsdag den 23. september tilbyder vi en bustur med afgang fra Strandtangen efter Skivemødets første arrangement. Turen starter således kl. 8.50 med deltagelse i Skivemødet, hvor der er reserveret plads – og slutter ved Strandtangen, samme sted igen kl. 18.

På turen vil du opleve:

 • Åbning af Skivemødet inkl. samtale med Christian Arnstedt, kendt fra Løvens Hule
 • Green Lab – et innovativt eventyr med bæredygtighed som grundlag.
 • Jeppe Aakjærs Jenle
 • Astrup Hovedgaard
 • Eskjær Hovedgaard
 • Herregården Østergaard
 • Skulpturlandsby Selde og frokost på Da Winti
 • Fur Museum
 • Cirkusfabrikken
 • Turen slutter ved Strandtangen kl. ca. 18:00

Ved alle besøg på turen, vil ejerne, eller de, der arbejder der, fortælle om netop deres sted. Ole Riis Christensen er guide på hele busturen.

Det hele er med i prisen. Det være sig bus, besøg, guide, frokost, fortællinger og færge. Eneste undtagelse er drikkevarerne.

OBS. sidste tilmelding den 16. september

Tilmeld dig her. 

Læs artikel om den guidede bustur.

Uddannelsesfestivalen er for alle, der ønsker at se på uddannelses- og kursusmuligheder

Du kan blandt andet høre om uddannelsernes ligheder og forskelle. Du får også mulighed for at møde uddannelser på tværs.

Skive Uddannelsesfestival hjælper både dig, der gerne vil vide mere om et bestemt studie, men også dig, der er i tvivl om, hvad du skal vælge. Du får både mere viden og andre alternativer, der alt sammen kan hjælpe dig med at vælge uddannelse. Måske er der en uddannelse, som du slet ikke har hørt om endnu?

Læs meget mere om uddannelsesfestivallen her.

 

10.00 til 15.30

Skolemesterskaber for elektriker- og tømrerlærlinge fra Skive College.

Se hele programmet her. 

 

10.00 til 16.00

Code of Care Skive og Jobcenter Skiver afholder hvert år Skive Jobfestival målrettet virksomheders rekrutteringsbehov og sætter samtidig fokus på jobmulighederne på Skiveegnen.

Kom og mød din kommende arbejdsgiver eller medarbejder til Skive Jobfestival 2021, torsdag d. 23. september kl. 10.00-16.00 på Strandtangen.

For dig, der søger job

På Skive Jobfestival kan du finde din kommende arbejdsplads. Kig forbi og besøg 40 virksomhedsstande med mange spændende jobs på Skiveegnen:

 • Mød virksomhederne i Skive Kommune
 • Se over 200 ledige jobs på Skiveegnen
 • Få viden om ledige jobs, som du ellers ikke ville høre om
 • Kom et skridt tættere på en regulær jobsamtale
For virksomheder, der skal rekruttere – nu eller i fremtiden

Din virksomhed som arbejdsplads, bliv profileret på Skive Jobfestival:

 • Brand din virksomhed som en attraktiv arbejdsplads
 • Fokus på jobmulighederne i din virksomhed
 • Mød jobsøgende fra Skive Kommune, omegnskommunerne og kandidater fra både Aalborg og
  Aarhus
 • Mød din kommende medarbejder – også selvom du ikke mangler arbejdskraft lige nu

Læs meget mere om Skive Jobfestival her.

10.00 – 10.45

Grøn omstilling – biler og bæredygtig business

Klaus Knudsen Pedersen styrer debatten med Lars Løkke Rasmussen og Henrik Fisker.

Lars Løkke Rasmussen er løsgænger i Folketinget og medstifter af Moderaterne og Det Politiske Mødested. Tidl. statsminister for Venstre, men udmeldt af partiet i januar 2021 for at starte Det Politiske Mødested, hvor han med 16.000 danskere debatterer, hvordan Danmark skal se ud i fremtiden – og hvordan dansk politik kan forandres, så Borgen lytter mere til borgerne. Arbejdet med den politiske samtale i mødestedet gjorde, at han på grundlovsdag meldte ud, at han stifter partiet Moderaterne.

Henrik Fisker er Fisker Inc.’s medstifter, og har fungeret som selskabets bestyrelsesformand og administrerende direktør siden virksomhedens start i 2016. Han er synonym med ikoniske biler og lederskab inden for udvikling af elbiler, med en passion for teknologi og futuristisk design . Han er en risikovillig, innovationselskende, protokoludfordrende designer og iværksætter, der gør drømme til virkelighed og aldrig giver op.

Moderator:
Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST
Talere:
Lars Løkke Rasmussen, partiformand for Moderaterne
Henrik Fisker, Fisker Inc

 

11.00 – 11.45

FN’s 17 Verdensmål – dengang og nu

Med balance, bæredygtighed og grøn omstilling som omdrejningspunkt, byder Skivemødet 2021 bl.a. velkommen til Kristian Jensen og Mogens Lykketoft, i et oplæg om FN’s 17 Verdensmål – dengang og nu. I en optakt til samtalen fortæller begge deltagere, at forandringsmentalitet og en revolutionær klimaindsats bliver hovedemner på dagen.

Når virksomheder, uddannelsessteder og politikere d. 23-24. september mødes for at diskutere udvikling, grøn omstilling og balance på Skivemødet 2021, bliver det bl.a. med FN’s 17 Verdensmål på dagsordenen. Kristian Jensen, tidl. medlem af Folketinget for Venstre og nu særlig repræsentant for Danmark vedr. FN’s Sikkerhedsråd, fortæller om sine forventninger til dagen, at debatten skal underbygge en forandring, som er godt på vej.

Læs mere om samtalen her. 

Moderator:
Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST
Talere:
Mogens Lykketoft, fhv. medlem af Folketinget, Socialdemokratiet
Kristian Jensen, Særlig Repræsentant vedr. FN’s sikkerhedsråd,
Udenrigsministeriet

 

12.00 til 12.45

Et bæredygtigt Danmark

Hvordan ser de gamle på dagens Danmark efter de har sluppet tøjlerne?

Bæredygtighed og grøn omstilling fylder meget på den politiske dagsorden, og ikke mindst i valgåret er der mange holdninger, krav og ideer der luftes, for at forhindre jordens undergang og skabe en fremtid for vores børn. Men hvordan ser de erfarne politikere,som sad ved roret allerede inden ordet ”bæredygtighed” blev opfundet, på hele den grønne omstilling? Skivemødet har inviteret tre skarpe, politiske veteraner til at give deres bud.

Steffen max Høgh taler med Mogens Lykketoft, Bertel Haarder og Marianne Jelved.

Moderator:
Steffen Max Høgh, CSR direktør HOLMRIS B8
Talere:
Mogens Lykketoft, fhv. medlem af Folketinget, Socialdemokratiet
Bertel Haarder, medlem af Folketinget, Venstre
Marianne Jelved, medlem af Folketinget, Radikale Venstre

 

13.00 til 13.30

Er vi dygtige nok, politisk set, til at støtte den grønne udvikling i Danmark?

I denne samtale har vi samlet nogle af Danmarks fyrtårne inden for grøn omstilling til at tage dialogen om hvem der egentlig har ansvaret for den grønne omstilling og hvor vidt politikkerne er gode nok til at støtte den grønne udvikling.

GreenLab som er skabt i Skive Kommune, men som er ”sat fri” som en selvstændig juridisk enhed og Ørsted som er Danmarks darling når det kommer til bæredygtighed. Sammen med Signe Munk, klimaordfører og medlem af Folketinget, vender vi stort og småt inden for den grønne omstilling i dansk erhvervsliv – og ikke mindst hvilken rolle politikkerne bør have heri.

 

Moderator:
Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST
Talere:
Christoffer Sorensen, GreenLab Skive
Carsten Kissmeyer, energi- og forsyningsordfører, og medlem af folketinget for Venstre
Johannes Bøggild Ørsted, Head of Public Affairs Denmark, Ørsted
Signe Munk, klimaordfører og medlem af Folketinget, Socialistisk Folkeparti

13.45 til 14.15

Green Innovation Week

Åben innovationsplatform til grøn omstilling på tværs af kommune, uddannelse og erhverv

Klaus Knudsen Pedersen inviterer en virksomhed på scenen, i selskab med Anne Paulin, Socialdemokratiet og klima- og energiordfører, Peter Lindgren, professor og Louise Vilsgaard fra Elværket.

I Paneldebatten diskuteres Green Innovation Week platformen og behovet herfor set ud fra tre vinkler: Uddannelse, Erhverv, Politisk.

Green Innovation Week – hvorfor:

Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, skal vi have alle med – også dem der er under uddannelse. Der er brug for at alle fagligheder får kompetencer indenfor FN´s verdensmål, klima cirkulær økonomi og grøn omstilling mm. – og det sker bedst ved at elever og studerende får adgang til at arbejde med virksomhedernes og organisationernes reelle grønne udfordringer.

I et samarbejde i Elværket Skive (innovation og iværksættermiljøet) har vi lavet en åben innovationsplatform GIW på tværs af kommune, erhverv og uddannelse.

Der er (i år) 11 forskellige virksomheds/organisationers challenges som ca. 800 elever og studerende arbejder med lige nu. Så behovet er der – da der er stor opbakning fra lokale uddannelser og fra AU.

Vi har erfaret at der er et missing link mellem uddannelserne og erhvervet, derfor har vi udviklet giw.dk, men vi skal endnu længere ud, vi har brug for midler/kompetencer til at skalere platformen og konceptet, så endnu flere uddannelser benytter det, for at det får en reel effekt på arbejdsmarkedet og startups.

Virksomhedsperspektiv:

Tendenser, krav, udvikling set fra erhvervets perspektiv på uddannelse indenfor grøn omstilling:

 • Virksomheder/organisationer efterspørger kompetencer indenfor klima/FN´s verdensmål/cirkulær økonomi og grøn omstilling mm.
 • Virksomheder kommer mere og mere til at rekruttere nyuddannede med kompetencer indenfor klima/FN´s verdensmål/cirkulær økonomi og grøn omstilling mm.
 • Det er de virksomheder/organisationer der arbejder med og kan dokumentere deres arbejde inden for klima/FN´s verdensmål/cirkulær økonomi og grøn omstilling mm. der kommer til at overleve, da kravene vokser både fra kunder og leverandører.
 • At der er brug for en platform som Green Innovation Week, der gør virksomheder tilgængelige for uddannelser og elever/studerende at arbejde med reelle grønne udfordringer.

Uddannelsesperspektiv:

Tendenser, krav, udvikling set fra uddannelses/universiteternes perspektiv:

 • Vi ser at der er et stigende krav om at kompetence udvikle  i grøn forretnings model innovation.
 • Der er behov for at dette sker i symbiose med alle stakeholders (quinto helix) regionalt, nationalt og internationalt.
 • De grønne forretningsmodeller er kun en delmængde af bæredygtighed, FN´s verdensmål, cirkulær økonomi og grøn omstilling.
 • De grønne forretningsmodeller fokuserer på bæredygtighed på alle de grønne forretningsmodels parametre – både de none monetære og de monetære.
 • For at komme ud og møde virksomhederne der hvor de er og bidrage med de studerendes kompetencer er de regionale erhvervs- og innovations service spots helt centralt.
 • Som udd. instit. har vi et tæt samarbejde med giw.dk der sidder i samme innovationsmiljø som Business Skive.
 • Der er brug for en platform som Green Innovation Week, der gør virksomheder, kommunen og alle andre aktører mere tilgængelig for uddannelser og elever/studerende til at arbejde med reelle grønne forretningsmodeller og grøn forretningsmodel innovation

Politisk perspektiv:

 • Klimarapporten kommer til at stille krav til virksomhederne
 • Skærpede politiske krav til virksomhederne, stiller også krav til uddannelserne og de nyuddannede.
 • Der er brug for at alle under udd. får kompetencer med grøn omstilling
 • At der er brug for en platform som Green Innovation Week, der gør virksomheder tilgængelige for uddannelser og elever/studerende at arbejde med reelle grønne udfordringer

Anne Paulin medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og klima- og energiordfører. Hun er født og opvokset i Skive, og har repræsenteret Skive-kredsen i Folketinget siden 2019.

Peter Lindgren har et fuldt professorat i multi -forretningsmodel og teknologiinnovation ved Aarhus Universitet, Danmark – Forretningsudvikling og teknologiinnovation og er vicepræsident for CTIF Global Capsule (CGC) www.ctifglobalcapsule.org. Han er grundlægger af Multi Business Model Innovation Approach. Han er direktør for CTIF Global Capsule/MBIT Research Center ved Aarhus Universitet – Erhvervsudvikling og Teknologi og er medlem af Forskningsudvalget ved Aarhus Universitet – BSS. Han er blandt andet medstifter af fem opstartsvirksomheder

Moderator:
Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST
Talere:
Anne Paulin, Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og klima- og energiordfører
Louise Vilsgaard, Elværket Skive
Peter Lindgren, Professor, PhD – Multi Business Model Innovation and Technology

 

14.30 til 15.00

Grøn omstilling – Sektorkobling og symbiose

Dansk landbrug arbejder konstant på at udvikle løsninger, som både fremmer produkternes kvalitet og nedbringer branchens klimaaftryk. En del af denne grønne omstilling foregår i GreenLab, hvor Vestjyllands Andels såkaldte ”Søstjernefabrik” er placeret. Ved at udvinde højværdiprotein fra både græs og marineprodukter spiller Vestjyllands Andel en vigtig rolle i landbrugets mål om at minimere importen af protein.

Moderator:
Steffen Max Høgh, CSR direktør HOLMRIS B8
Talere:
Michael Dalby, EON
Jeppe Tokkesdal, Vestjyllands Andel
Martin Romvig, direktør Klimafonden Skive
Rasmus Kærsgaard, Quantafuel

15.30 til 16.00

Den grønne omstilling

Udviser vi rettidigt omhu eller er det for sent?

Der arbejdes med grøn omstilling i nystartede så vel som de helt store virksomheder, i skolen og hjemme i husstanden. Medierne formidler plastikfyldte farvande og McDonalds har på verdensplan skiftet deres plastsugerør ud med pap. Den ene lovgivning efter den anden hagler ned over virksomhedsejere og nye rutiner i hjemmet skal ændre vores indkøb og gøre os til eksperter i affaldssortering. Men når vi det? Eller er det allerede for sent? Og hvilke konsekvenser kan vores børn og børnebørn høste af deres forfædres materielle misbrug og smid-ud-adfærd.

Steffen Max Høgh styrer debatten mellem Jens Romundstad, kendt som Biker Jens, og Christopher Sorensen, GreenLab Skive.

Jens Romundstad er Danmarkskendt som eventyreren og TV-personligheden Biker Jens. En kulørt fortid som står i stærk kontrast til Jens’ senere virke, som bestyrelsesmedlem og topleder i detailbranchen med ansvar for adskillige milliarder i omsætning og flere tusinde medarbejdere. Med HR-prisen og CSR-Æresprisen, der giver ret til at kalde sig “Danmarks Mest Socialt Ansvarlige Erhvervsleder”, har Jens sat en reel bæredygtig agenda og vist sin kunnen i krydsfeltet mellem mennesker og forretning.

Moderator:
Steffen Max Høgh, CSR direktør HOLMRIS B8
Talere:
Jens Romundstad, adm. direktør Solartag
Christopher Sorensen, GreebLab Skive

 

16.30 til 17.15

Skal din virksomhed være en del af fremtiden?

…og hvordan kommer du og jeg til at arbejde sammen i fremtiden?

Kom og hør fremtidsforsker Anne Skare og erhvervsmand Peter Nørgaard, Code of Care give deres bud på et meningsfuldt svar.

Fremtiden taler til os – og vi lytter. Du bliver inspireret til virksomhedernes fremtid. Du får nye tanker omkring fællesskabet på arbejdspladsen. Du går hjem med et blik ind i de næste ti års måde at drive virksomhed på. Dit job kommer til at forandre sig – hvordan?

Hvordan vil fremtidens arbejdskraft se ud? Hvad skal der til for, at du får dine medarbejdere til at blive hos dig? Hvad vil det sige at tage et socialt ansvar også for de udfordrede mennesker? Hvad vil det give virksomheden, de øvrige medarbejdere, samfundet og dig selv?

Du får mulighed for at stille spørgsmål til de to debattører, når vi for en stund letter på låget til krystalkuglen, og ser frem mod de kommende trends, der sætter overlæggeren for din virksomheds ”licens to operate”.

Glæd dig – det kan gå hen at bliver underholdende;-)

Steffen Max Høgh, Anne Skare, Peter Nørgaard, Skivemødet
Moderator:
Steffen Max Høgh, CSR direktør HOLMRIS B8
Talere:
Anne Skare, fremtidsforsker, forfatter, foredragsholder og partner i Universal Futurist
Peter Nørgaard, Creative Company

 

17.00 – 20.00

Open By Night i gårdhaven ved Resenlund

Open By Night i den hyggelige gårdhave ved det smukke Resenlund.

Du kan opleve åbent værksted ved Glaspusteriet Helledie og Guldsmed Ø, og i kælderen under Resenlund åbner Kropsteriapi Skive op for publikum.

Desuden kommer Soroptimisterne Skive og stiller op med et lille marked, hvor du kan købe forskellige flotte ting – ved køb af disse ting er du med til at støtte forskellige humanitære formål både lokalt, nationalt og på globalt plan.

Der vil være pølsevogn og fadøl fra Hancock leveret af TKC Mad og i bunden af gårdhaven kommer dygtige musikere fra Skive Musikskole og underholder – der vil være levende musik af flere omgange fra 17.00 – 20.00.

Læs artikel fra Månedsmagasinet om Open By Night her.

 

Fredag

07.45-17.00

Skolemesterskaber for elektriker- og tømrerlærlinge fra Skive College.

Se hele programmet her. 

 

08.45 – 09.30

Morgensang ved Rasmus Skov Borring

Oplev glæden ved fællessang akkompagneret af rytmisk klaver i et udvalg af tekster og kompositioner fra Højskolesangbogen – kombineret med fortællinger om sangene. Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat, og han vil præsentere både velkendte og nye sange. Kom og syng med og få en god start på dagen.

På scenen får Rasmus Skov Borring selskab af Sofie Carsten Nielsen, politisk leder Radikale Venstre og Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, der begge vil motivere sange, de har et særligt forhold til.

Rasmus Skov Borring (f. 1981) er pianist, komponist og foredragsholder. Han har flere albumudgivelser bag sig og arbejdede i flere år som komponist sammen med marskens digter, Jens Rosendal. Rasmus Skov Borring modtog i 2019 N.F.S. Grundtvigs Pris for sit arbejde med at formidle fællessangstraditionen både i Danmark og i udlandet. Han er repræsenteret med flere nye sange i Højskolesangbogen.

Moderator:
Rasmus Borring, pianist, komponist og foredragsholder
Talere:
Sofie Carsten Nielsen, politisk leder Radikale Venstre
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

 

09.30 – 15.30

Skive Outlet sælger kvalitetsvarer til fabelagtige priser

Kom forbi teltet fredag den 24. september mellem 9.30 og 15.30, og køb nogle lækre produkter til gode priser.

Hvad er Skive Outlet?

Skive Outlet er et samarbejde mellem byens butikker og Praktikcenter Skive.
Praktikcenter Skive er for folk der ikke kunne få fat i en læreplads lige efter deres HG, HGS eller HHX.
Her får de, de midler som de har brug for, at lære, så de kan fuldende deres læreplads. I Outlet butikken vil de lærer at håndterer kunder og få hele oplevelsen bag, at stå i butik.
De lærer også bl.a. hvad det kræver at have en E-butik.

9.45 til 11.00

Nærhedsreformen for et Danmark i bedre Balance

Michèle Bellaiche er Journalist og TV Vært på TV 2 kendt fra programmer som Nyhederne, Station 2, GO’aften og Go’morgen Danmark, og hun styrer samtalen med partiledere bl.a. Søren Pape, Sofie Carsten Nielsen, Kaare Dyvad Bek, Jakob Ellemann-Jensen og Kristian Thulesen Dahl.

Vi har inviteret folketingets partier til at deltage i en partilederdebat, om netop elementerne i en nærhedsreform, idet partilederne er blandt de mest indflydelsesrige og interessante personer i landet at få sat stævne til, at diskutere en nærhedsreforms muligheder for at bidrage til et Danmark i balance.

Der findes mere end 1.000 postnumre i Danmark, som præcist kan angive hvor i landet du befinder dig. Siden reformen i 2015 har flere landsbyer været nødsaget til at lukke lokale slagterier, hospitaler, politienheder, uddannelsesinstitutioner og lokale butikker. Vi oplever oftere end før, at skulle tænde bilen for at købe frisk morgenbrød hos bageren i nabobyen, fordi der ikke længere er en lokal bager i landsbyerne. Overalt i Danmark kæmper borgere og politikere for at bevare og udvikle deres lokalsamfund.

En debat om hvordan vi får nærheden tilbage, og hvordan fremtiden ser ud for de danske landsbyer.

“Land eller by? Vores verden bliver stadig mere sort-hvid. Nuancerne forsvinder. Detaljerne forgår. Fordi de falske modsætninger dyrkes kynisk. Jeg kæmper for et samfund, hvor enten-eller må vige for både-og. Min politiske kamp handler om at sætte mennesker fri til at kunne leve de liv, der giver mening for dem. Og her kan man faktisk godt både være til byer i rivende udvikling og landområder i blomstrende fremgang. Død over enten-eller. Det handler om både-og.” siger Sofie Carsten Nielsen.

Moderator:
Michèle Bellaiche, journalist og TV vært på TV2
Talere:
Søren Pape Poulsen, partiformand, Konservative
Sofie Carsten Nielsen, partileder, Radikale Venstre
Kaare Dybvad Bek, medlem af Folketinget, Socialdemokratiet og Indenrigs- og boligminister
Jakob Ellemann-Jensen, partiformand, Venstre
Kristian Thulesen Dahl, partiformand, Dansk Folkeparti

11.15 til 12.00

Kulturens betydning i en krisetid

Så, se. Dvæl et øjeblik ved alt det, du egentlig ikke begriber. Måske finder du din egen sandhed i et sprog, de fleste kan lære at tale. Kunsten er din drømmefanger. Et vindue ind til et krøllet menneskes hjerne, og intentionen er den, du kommer med. Kunst og kultur i en krisetid er en samtale om den skaberkraft, der tilhører os alle.

Krisen er i denne sammenhæng Corona-krisen. Det har været mere end et år, hvor kulturelle fyrtårne og begivenheder er blevet aflyst i tusindtal. Folk er generelt underforsynet med det, der har pirret sanserne, skabt nye tanker, udfordret sjælen og bragt mennesker sammen. Der er ingen tvivl om, at Corona har medført et opsparet underskud af stimulation.

Til Skivemødet, i september 2021, sætter Jens Gaardbo sig over for tre stærke profiler inden for kultur. En af dem er Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator hos Berlingske. Ifølge Anne Sophia Hermansen har Corona-krisen lært os, at var det ikke var for litteraturen, filmene, kunsten og Tiger King på Netflix, havde vi alle mistet forstanden.
”Kulturen har spejlet vores fortvivlelse, og givet os håb og fortalt os, at vi har været her før, og at vi er kommet videre fra pandemier mange gange tidligere i historien,” fortæller Anne Sophia Hermansen.

Hun sætter sig i stolen og danner debatpanel med Lasse Rich Henningsen, direktør i Musikkens Hus og ”den gale kunstner”, Kristian von Hornsleth.

Jens Gaardbo, Anne Sophia Hermansen, Lasse Rich, Kristian Von Hornsleth på Skivemødet 2021
Moderator:
Jens Gaardbo,  journalist
Talere:
Kristian von Hornsleth, ”den gale kunstner”
Lasse Rich Henningsen, adm. direktør Musikkens Hus
Anne Sophia Hermansen, Kulturkommentator, Berlingske

 

12.15 til 13.00

Decentralisering af uddannelse

Michéle Bellaiche taler med,

Kim Ruberg

Kim Ruberg er formand for organisationen Balance Danmark – en partipolitisk uafhængig organisation, der kæmper for et Danmark i bedre balance. Kim har en omfattende erfaring inden for erhverv og kommunikation og er bl.a. adm. direktør i kommunikationsbureauet Jøp, Ove & Myrthu.

Balance Danmark er en partipolitisk uafhængig organisation, der kæmper for et Danmark i bedre balance. Balance Danmark bidrager til udviklingen af et sammenhængende Danmark ved bl.a. at udarbejde løsningsorienterede analyser om vækst og udviklingsmuligheder, der styrker hele landet.

Anette Dørge, direktør Danmarks Akkrediteringsinstitution

Uagtet hvor en videregående uddannelse er placeret i landet, er det centralt, at der arbejdes hårdt for at sikre, at den er af høj kvalitet. Hvor de skal være, lader vi være op til uddannelsesinstitutionerne og politikerne. På små decentrale udbudssteder bør der være en bevidsthed om de udfordringer, der typisk kan følge med, fx i forhold til rekruttering og de faglige miljøer. Det er udfordringer, der også findes gode løsningsmodeller til via fx specialisering, samarbejde og/eller brug af digitale muligheder.

Anders Kühnau, formand for Regionsrådet

Jeg ønsker et samfund, hvor alle kan leve et sundt liv med mange raske leveår. Vi skal have alle med, og det kræver, at vi tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov – både i sundhedsindsatsen og i forhold til uddannelse og beskæftigelse.

Moderator:
Michèle Bellaiche, journalist og TV vært på TV2
Talere:
Kim Ruberg, formand for Balance Danmark
Anette Dørge, direktør Danmarks Akkrediteringsinstitution
Anders Kühnau, formand for Regionsrådet

 

13.00 til 13.30

Kultur På Kanten

Han har set det meste og de fleste i kongeriget. Han har spillet koncerter siden 70’erne, og han er stadig undervejs. 24. september ankommer han til Skivemødet og en debat, som under overskriften ’Kultur på Kanten’ tager fat i alt det, der sker undervejs. Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator på Berlingske modererer, og Lars tager sin musik med. Måske spiller han ’Sammenholdet er forbi’ og minder os om, at alt har en pris. At vi skal værne om de muligheder, der findes i det nære. Til tider det sære.

Anne Sophia Hermansen, Kulturkommentator, Berlingske taler med Lars Lilholt, som også spiller et par sange for os.

Anne Sophia Hermansen, Kulturkommentator, Berlingske
Lars Lilholt, sanger

 

13.45 til 14.15

Mad med mere – vi smager på naturen

Egnens fødevarer hører til blandt verdens bedste, men producenterne selv kan være ydmyge omkring den kvalitet, de faktisk repræsenterer. Derfor spiller restaurationer og andre virksomheder med lokale råvarer i sortimentet en stor rolle i at udbrede budskabet.

Balance er mange ting. I den her sammenhæng starter det med, at fødevareproducenter og forbrugere køber lokale råvarer. Men vi har også et socialt ansvar, som strækker sig fra vores medarbejderstruktur til forbrugernes bevidsthed om sammenhængen.

Moderator:
Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST
Talere:
Anders Heegaard, Præsident Kokkeforeningen Danmark
Svend Bonde, Glyngøre Shellfish
Rasmus Kardyb, Limfjordens Hus
Poul Pedersen, Thise Mejeri
John Smith, Staarup Haandbryg

14.30 til 15.15

Mediebilledets rolle i et Danmark i balance

For det første viser tallene, at der er en overvældende repræsentation af journalister og mediefolk i de store byer – og især København nærmest suger mediefolk til sig.

For det andet betaler alle danskere til mediestøtten. Den er nu et sted mellem 400 og 500 mio. kroner årligt. Men det store flertal af disse danske skatteydere kan stort set ikke få øje på deres egen landsdel i de nationale medier. Man betaler for at storbyernes befolkninger kan læse om sig selv.

For det tredje er det en kendsgerning, at de store byer der nu gennem 40 år har trukket uddannelser, kapital, mennesker, talenter, infrastruktur og offentlige serviceydelser til sig. Dermed er det ikke alene en sag mellem hovedstaden og provinsen, det er også en sag mellem fx Aalborg og Nordjylland. For hver gang der kommer 100 kroner til Nordjylland, lander de 90 i Aalborg, og så kan Hjørring og Frederikshavn slås om de sidste 10 kroner.

Karl Erik Stougaard har arbejdet i mediebranchen i 30 år, de fleste år som undersøgende reporter på Berlingske. Han er uddannet på Jyllands-Posten, tidligere korrespondent i USA, digital chef på Politiken og chefredaktør på BT og Euroman. Han har været vidt omkring, og det seneste år har han stået i spidsen for Det Nordjyske Mediehus, som er midt i en omfattende digital transformation. Så sent som for 14 dage siden (10/9-21) lancerede de Vigeur, som er det første, rent digitale og regionale erhvervsmedie i Danmark. Vigeur er skræddersyet til at ramme de erhvervsaktive, som er den målgruppe, danske medier, ikke mindst lokalt og regionalt, har dårligst fat i. Uden dem er der ingen solid forretningsmodel for medierne på bare sigt.

Moderator:
Jens Gaardbo, journalist
Talere:
Karl Erik Stougaard, Ansvarshavende chefredaktør, NORDJYSKE Medier
Tom Jensen, Ansvarshavende chefredaktør, Berlingske
Kim Ruberg, Balance Danmark
Lone Sunesen, TV MIDTVEST
Palle Weis, opinionsredaktør, Jyllands-Posten

15.30 til 16.00

Boligmarkedet: Balance mellem land og by

Hvordan kan en kvadratmeter nogle steder i Danmark koste 100.000 kroner, mens man ikke kan sælge et hus til 100.000 kroner i Salling?

Marlene Nørgaard Carolus er klar til at finde en løsningen og mener at regeringen skal i arbejdstøjet før det lykkes. ”Hvad man kan overveje at gøre ved det:

 1. Beskat jord således at priserne på jord ikke stikker af.
 2. Gør værdistigninger på ejerboliger mindre fordelagtige – ændre beskatningen.
 3. I dag kan man geare sit boligkøb 4 gange med lån til 0,6% i rente og bidrag. Renterne kan trækkes fra og gevinsten er skattefri.
 4. Reducer udbuddet uden for byerne – tilskud til nedrivning.
 5. Øg efterspørgslen – befolkningstallet og værdien af beliggenhed – infrastruktur, uddannelser, offentlige jobs.

Hør Marlene Nørgaard Carolus tage debatten op sammen med Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter og Steffen Damsgaard, Landdistrikternes Fællesråd.

Curt Liliegreen, cand. polit. Baggrund fra byggeri og boligområdet. Entreprenørforeningen 1979-2002, cheføkonom fra 1988, direktør for Byggeriets Evaluerings Center 2002-2007, Realdania 2007-09, direktør for Boligøkonomisk Videncenter siden 2010.

Balancen land-by forskubbes af strukturelle ændringer i erhvervssammensætningen med skift fra industri til service og videnerhverv. Demografisk forskydning med større og yngre befolkning i byerne. Udvikling kan ikke skrues tilbage, men Danmark er for lille et land til at acceptere store yderområdeproblemer. Vi kan gøre denne omstilling mindre problematisk og behøver ikke passivt at se til.

Moderator:
Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST
Talere:
Marlene Nørgaard Carolus, CEO, MyBanker
Steffen Damsgaard, direktør, Landdistrikternes Fællesråd
Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videncenter

 

16.15 til 17.00

Danmark i balance vs Danmark i ubalance

Fakta og myter samt sjove og tankevækkende historier fra hele landet

Politikere og erhvervsprofiler kommer for at diskutere grøn omstilling og fordeling af arbejdspladser, har komiker Torben Chris en anden dagsorden. For ham handler balance nemlig også om social ligevægt og livskvalitet, og bærer os både forbi bæredygtige svømmehaller og økologisk parkering i Indre By.

”Der er fordele og ulemper forbundet med at være alle steder i Danmark. Men når det koster 29kr. i timen at parkere sin Corolla i Indre By, og det dobbelte for en bolle med ost, så finder gennemsnitsdanskeren sgu en anden løsning. Også selvom parkeringspladsen er økologisk. Nogen vil da straks sige, at det handler om at bruge offentlig transport og smøre en madpakke, men parkeringspladserne er godt fyldt af biler, som ingen med en almindelig løn har råd til. Det bliver en indirekte segmentering af, hvilke indkomstgrupper, der i princippet har adgang til de hér helt almindelige ting i Danmarks hovedstad”, siger han. ”Det samme gælder for fritidsaktiviteter for børn, som kun er inden for rækkevidde, hvis man kan vente i halvandet år, og i øvrigt hører til dem, der har råd til at parkere ved svømmehallen. Så er det da fint, at bygningen er bæredygtig, men socialt bæredygtigt er det ikke”, fortsætter Torben Chris.

Udover Torben Chris, kan du møde Rosa Kildahl og Lars Brygmann i en samtale med Jens Gaardbo.

Moderator:
Jens Gaardbo, journalist
Talere:
Torben Chris, komiker
Rosa Kildahl, iværksætter, TV-darling og tidligere deltager i Den Store Bagedyst
Lars Brygmann, skuespiller

 

18.00 til 19.30

Fællesspisning

Kom til fællesspisning og slut Skivemødet 2021 af med madoplevelser og hygge på Strandtangen.

Vi har i år fået hjælp fra lokale Halldór Ásmundsson, som er køkkenchef på Restaurat Strandtangen. Halldór har sammensat året Skivemøde-menu, som du kan nyde sammen med andre lokale, glade gæster inden vi sammen slutter Skivemødet af – traditionen tro – med arrangementet, Skive Synger.

Læs mere om Fællesspisning her

Tilmeld dig Fællesspisning her